Monday, July 27, 2009

Kursus rOti Bersama Kak nOr....Terima kasih Ibu

Alhamdulillah...
syukur kehadrat ilahi kerana membukakan hati dan mencelikkan akal aku untuk menetukan apakah itu ilmu yang tidak dinilai dengan kasih sayang seorang ibu menasihatkan anaknya untuk mencipta peluang dalam dunia perniagaan menghasilkan makanan

Mulanya kewarasan dan kematangan akal ingin sekali menidakkan arahan ibunda (rOtiboOmdOtcOm) untuk tidak turut serta dalam kursus rOti bersama kak nOr, tetapi ini adalah peluang nya dan hati ibunda jangan sesekali cuba dikecilkan.
Dan hasilnyapada hari Ahad 26 hb 2009 amat memuaskan dari hasil tunjuk ajar kak nOr yang sesuai aku panggil auntie.Seramai 9 orang perserta kursus yang hadir dan kelas lewat cuma 30 minit..ahh kebiasaan manusia dalam masa.Aku tak kisah sangat dengan kelewatan perserta lain, apa yang penting aku sampai awal dari masa yang ditetapkan "tak akan guru menunggu cikgunya", .Sebelum ini, aku tidak pernah mengikuti mana-mana kursus atau bengkel proses makanan dan ini kali pertama aku ikuti program sebegini.Cukup lumayan dan berbaloi dengan berapa jumlah wang yang dibayar dengan apa yang di ajar.
ermmm..
Pada hari kursus kami diajar tentang pembuatan rOti yang bermula dengan sOft dough dan untuk pengatahuan tentang soft dough ini boleh diguna utk kesemua jenis roti atau pastri yang di ajar cuma tidak pada chicken & apple pie, ini kerana pada 2 jenis pastri tidak perlu mengguna (instant yis) didalam bancuhan adunannya.
Antara perkara yang di tunjuk ajar semasa kursus ialah


rOti
Soft dOugh
pOtatO bun
Sausage bun
cOffee bun
chiCken flOss bun
mini piZza

Tart
eGg tart
cream Cheese tart
fruit tarLet

Danish Pastry
crOissant
chiCken pie
appLe pie


Aku rasakan sangat bertuah kerana aku dapat menyertai kursus ini dan untuk tatapan bersama agenda aku dapat jugak kebenaran untuk snap beberapa gambar kerja dan hasil kerja yang memberi ilmu penambahan dan boleh aku jadikan sumber pendapatan yang menarik jika aku berani dan sentiasa mencuba.

sOft dOugh yang canai bulat kecil untuk saiz mini pizza


sOft dOugh dengan sOs yang di masak sendiri atau jika kesuntukan masa boleh di gunakan juga tomato puri


filling ayam di letak

untuk yang terakhir letakkan tomato

wahhh! ini part rOti (sweet bun) yang aku tidak berapa nak dapat catch up sangat bukan sebab aku tidak tumpukan perhatian ini kali pertama aku. Sweet bun yang berintikan kacang dan juga boleh di isi inti kaya dan pelbagai jem lain.


hehe....sausage bun ni paling mudah antara bun yang lain.

chiCken flOss bun

cOffee bun


egg tart dan cheese blueberry tart

Danish Pastry

Pie nenas dan pie dagingCroissant

aku (nOrms DeliCiOus) bergambar bersama Puan nOrNo comments:

Post a Comment